Thursday, January 20, 2011

Vakantie

Een maand vakantie.. En daardoor meer tijd voor het uitproberen van nieuwe recepten. Hierbij één uitgeprobeerde en geslaagde recept en 2 recepten voor het maken van borek op verschillende manieren. De foto's zijn van mindere kwaliteit dan gewend doordat ze gemaakt zijn met de telefoon.


Kardemom-maanzaadbroodjes
Benodigdheden
  • Bloem; 500 gr
  • Melk; 150 ml, lauw
  • Ei; 2 st.
  • Suiker; 4 el
  • Roomboter; 120 gr, zacht
  • Gist; 1 zakje
  • Zout; snufje
  • Kardemom; 1 tl
  • Maanzaad; 3 el
Bereidingswijze
  1. Verwarm de melk een beetje. Doe de gist in een kom, voeg daar de lauwe melk aan toe en roer dat. Vervolgens voeg je daaraan 1 ei, 75 gr roomboter, 2 el suiker en een snufje zout aan toe. Zeef de bloem daarover en kneed dit tot een glad deeg. Laat het 30 minuten afgedekt op een warme plaats rijzen.
  2. Voor de vulling roer je de overige zachte roomboter met 2 el suiker, de kardemom en maanzaad tot een pasta.
  3. Daarna kneed je het deeg nogmaals op een met bloem bestoven aanrecht en rol je het deeg tot een rechthoek uit.
  4. Daarover smeer je de kardemom-maanzaad pasta en rol je vanuit de lange kant het deeg op. Deze snijd je in plakken van ongeveer 4 cm breed. 
  5. Deze plakken leg je op een met bakpapier bedekte bakplaat en druk je ze een beetje plat. Daarna eigeel erover smeren en bestrooien met (grove) suiker.
  6. Verwarm de oven op 200 graden. Circa 16 minuten bakken totdat ze goudbruin zijn.

 Peynirli Borek

Benodigdheden
  • Yufka; 4 st. (verkrijgbaar bij de Turkse toko)
  • Feta; 1 blok
  • Peterselie; halve bos
  • Yoghurt; 5 el
  • Roomboter; 5 el
  • Ei; 2 st.
  • Zwarte komijn
Bereidingswijze
  1. Vet de bakvorm in met roomboter (ik heb dit keer de springvorm gebruikt). Haal de yufka's van elkaar los. Pak 1 yufka en scheur deze door midden. Leg beiden op elkaar in de bakvorm als bodem en laat de yufka over de rand van de bakvorm hangen.
  2. Smelt de roomboter en laat het afkoelen, voeg daarbij de eieren en yoghurt toe. Klop deze goed. Smeer daarna het mengsel met behulp van een kwast over de yufka.
  3. Maak de vulling klaar door de feta te prakken met een vork en de peterselie fijn te hakken en er doorheen te roeren. Strooi van deze vulling een beetje over de yufka in de bakvorm.
  4. Leg over de kaas een stuk yufka (deze niet te ruim, alleen tot de kaas is bedekt) en smeer ook hierover het yoghurt-ei mengsel. Leg daar weer een stuk yufka op en smeer ook deze weer in met het yoghurt-ei mengsel. Strooi hierover nogmaal kaas. Herhaal dit op deze wijze, totdat de yufka's op zijn.
  5. De laatste laag moet ook met yufka bedekt zijn. Daarna klap je de yufka die over de rand hangen eroverheen en smeer je ook deze in met het ei-yogurt mengsel.
  6. Verwarm de oven op 200 graden. Strooi wat zwarte komijn over de borek en schuif het in de oven.

Peynirli ucgen boregi
(driehoek borek)


Benodigdheden
  • Yufka; 2 st.
  • Melk
  • Ei; 1 st.
  • Yoghurt; 2 el
  • Feta; 1 blok
  • Peterselie; halve bos
  • Olijfolie
  • Zwarte komijn
Bereidingswijze
  1. Prak de feta en hak de peterselie, roer ze door elkaar. Doe daarna wat melk in een kom en een scheut olijfolie.
  2. Klap de yufka uit en leg een daarvan op het aanrecht. Smeer het melk-olijfoliemengsel erover en leg de tweede yufka daarbovenop. Smeer ook deze in.
  3. Klap de zijkanten van de yufka naar het midden toe. Klap ook de onderste en bovenste laag naar het midden toe, waardoor je een vierkant hebt. Smeer de ingeklapte gedeeltes in met het melk-olijfoliemengsel.
  4. Doe de kaas in het midden van deze vierkant in de vorm van een vierkant, echter deze vierkant is schuin. Dus als de yufka-vierkant  recht voor je ligt, leg je de kaas als een vierkant met de punt naar boven toe.
  5. Daarna klap je de yufka-hoeken over de kaas naar het midden toe, waardoor je een kleinere vierkant krijgt. Smeer deze in met geklopte ei-en yoghurtmengsel.
  6. Snijd de borek langs de spleten. Waarna je die delen wederom halveert.
  7. Verwarm de oven op 200 graden, strooi wat zwarte komijn over de borek en schuif het in de oven.

2 comments:

  1. Ziet er heerllijkk uit :) Leuk dat je weer terug bent.

    ReplyDelete
  2. Dank je wel:)) Nu ik meer tijd heb, kan ik hoop ik meer recepten uitproberen en hier plaatsen.

    ReplyDelete