Hierbij een deel van de gerechten:
De Katmer Pogca staat al op de website als een van de eerste gerechten, je kan ze hier vinden.
De Elmali Kurabiyeler, favoriet van Sandra:
Elmali Kurabiye - Appelkoek
Benodigdheden
Voor het deeg:
- Roomboter (op kamertempratuur); 150 gram
- Zonnebloemolie; 1 turkse theeglas
- Ei; 1 st.
- Yoghurt; 1 waterglas
- Maizena; 1 waterglas
- Poedersuiker; 1 waterglas
- Bakpoeder; 1 zakje
- Bloem
Voor erin:
- Appels; 3 st.
- Kaneel; 2 theelepels
- Suiker; 4 eetlepels
Voor eroverheen:
- Poedersuiker
Bereidingswijze
- Schil de appels en hak ze in grove blokken. Doe ze samen met de suiker in de pan totdat de appels zacht zijn en het sap weg is. Haal het van het vuur en doe er kaneel bij en laat het afkoelen.
- Van alle ingredienten die je voor het deeg nodig heb doe je alles bij elkaar en als laatste doe je de bloem er beetje voor beetje bij. Het moet een goed deegbal worden, maar het moet wel zacht aanvoelen.
- Het deeg verdeel je in 5 gelijke stukken. Elk stuk rol je met een deegroller uit tot ong. een diameter van 30-35 cm. Met een dikte van circa een halve cm. Elke ronde deeglap snij je net als een pizza in 6 stukken.
- Op elke stuk (driehoek) doe je circa 1 theelepel van het afgekoelde appelmoesje op het breedste stuk van de driehoek. Daarna vouw je de flappen van de zijkanten naar binnen toe, en rol je hem te beginnen bij het stuk waar de appelmoes op ligt tot aan het smalle stuk. Dit doe je bij elke driehoek en legt het op een ovenplaat met bakpapier.
- Je verwarmt de oven voor op 180 graden en schuift daarna de ovenplaat met de appelkoekjes erin. Je bakt de appelkoekjes tot ze een beetje lichtgoud gekleurd zijn, dus eigenlijk een beetje roze. Daarna leg je ze in een serveerschaal en bestuif je ze met poedersuiker (doe de poedersuiker erop als ze nog warm zijn, dan blijft het poedersuiker goed plakken)
Kisir is een soort van salade met fijne bulgur en groentes.
Kisir - Bulgur Salade
Benodigdheden
- Fijne bulgur, te verkrijgen bij de Turkse winkel als koftelik bulgur; 2 glazen
- Gekookte water; 2 glazen
- Tomatenpuree; 1 a 2 eetlepels
- Ui; 1 st.
- Lente-ui; 4 st.
- Peterselie; halve bosje
- Komkommer; 1 st.
- Paprika; 1 st.
- Knoflook; 3 a 4 teentjes
- Munt verse fijngehakt/gedroogde; circa 2 eetlepels
- Zwarte peper; 1 theelepel
- Rode peper; 1 eetlepel
- Zout
- Citroen; halve
- Olijfolie
- Roomboter; 1 eetlepel
Bereidingswijze
- In een kom wel je de bulgur met het gekookte water en wat zout. Binnen 10 minuten is deze klaar.
- Je snippert de uien heel fijn en fruit ze in een pannetje met de 1 eetlepel roomboter. Je voegt ook de tomatenpuree toe en bakt dit ook eventjes mee. Je kan als je het gerecht echt pittig wilt hebben naast de tomatenpuree ook 1 eetlepel pepertomatenpuree (verkrijgbaar bij de Turkse winkel als bibersalcasi).
- Je plukt de peterselie en doet dit in een kommetje met koud water. Daarna was je de peterselie en herhaalt dit 2 a 3 keer. Tot je zeker weet dat de peterselie goed gewassen en zandvrij is. Daarna snij je de peterselie heel fijn, de paprika snij je in kleine blokjes en de komkommer halveer je in de lengte en verwijderd het zachte gedeelte met behulp van een theelepel. Daarna halveer je de 2 delen opnieuw in de lengte en snij ze in dunne plakken. De knoflook hak je ook heel fijn. De lenteui snij je in ringetjes.
- Je doet de tomatenpuree-ui mengsel bij de bulgur en roert dit goed door elkaar, zo goed dat alles de kleur oranje krijgt, er moet geen een stuk meer geel zijn.
- Je doet alle kruiden erbij. De citroensap pers je er doorheen en doet er ook een scheut olijfolie bij. Daarna roer je dit nogmaals goed.
- Je doet alle gehakte groentes erbij. Indien gewenst, kan je er ook fijngehakte ijsbergsla bij doen. Tevens kun je de kisir serveren op ijsbergslablaadjes.
Sigaraboregi - sigaarrolletjes
- Loempiavellen/yufkavellen in driehoekvorm; verkrijgbaar bij de Turkse winkel
- Turkse kaas/Feta; 2 a 3 stukken
- Peterselie; 1 bosje goed gewassen en fijngehakt
- Eiwit; 1 st.
- Warm water; kommetje
- Zonnebloemolie; om te frituren
Bereidingswijze
- Je maakt de vulling klaar, door de turkse kaas te prakken en de peterselie en het eiwit door elkaar te roeren.
- Bij de loempiavellen draai je de vel zo dat de punten van de vel lijnrecht tegenover elkaar staan. Je legt de kaas in een lijn op het midden en vouwt de punten van de zijkanten naar binnen toe. Daarna pak je de onderste punt en vouwt die ook naar binnen toe. Je rolt het strak aan naar de bovenste punt toe. Waarna je de bovenste punt nat maakt met het warme water. Je kan ook in plaats van het warme water eiwit gebruiken, om het vast te maken. Dit pas je toe aan alle loempiavellen. Hierdoor heeft het de vorm van een sigaar. (vandaar ook de naam)
- Bij de yufkavellen leg je de kaas op het breedste vlak van de driehoek en vouwt de zijkanten naar binnen toe en rolt ook net als bij de loempiavellen op tot het einde en plakt de punt vast door middel van warm water of eiwit.
- Je verhit de zonnebloemolie in een pan. En frituurt de rolletjes tot ze goudbruin zijn.
- Het is heerlijk om dit te eten alleen, maar ook met Turkse yoghurt.
Ik zal de overige gerechten een volgende keer op de site zetten.
Eetsmakelijk!

No comments:
Post a Comment