Sunday, April 26, 2009

Katmer Pogca

Vandaag zat ik tv te kijken en zag ik 3 vrouwen brood bakken. Ik had spontaan zin om pogca te maken. Dat is een turkse variant van zachte bolletjes, met meestal vulling. Ik heb vandaag Pogca met feta gemaakt (verkrijgbaar in de turkse winkel). Maar dit is niet zomaar een pogca. Dit is van een soort bladerdeeg gemaakt...,,



Ingredienten:
  • Gist; 1 zakje van dr. Oetker
  • Zonnebloemolie; halve glas
  • Melk; 1 glas
  • Roomboter; circa 50 gr.
  • Ei; 2 st.
  • Suiker; 1 el
  • Zout; 2 tl
  • Bloem
  • Feta; 2 ronde stukjes
  • Peterselie
Bereidingswijze:
  1. In een grote kom doe je melk (op kamer temperatuur), suiker, zout, 1 ei, gist, 15 gr roomboter en zonnebloemolie. Deze klop je met een vork door elkaar.
  2. Hierop doe je de bloem, te beginnen met 2-3 glazen. Dit kneed je goed. Aan de structuur van het deeg kan je opmaken of je nog een beetje bloem nodig hebt. Het moet een zachte structuur hebben, maar het moet niet aan je vingers plakken.
  3. Daarna, zonder het deeg te laten rijzen, verdeel je het deeg in 8 stukken.
  4. Van elke stuk vorm je een balletje en rol je uit tot een dikte van 2 mm.
  5. Je legt de ronde deegstukken op elkaar en smeert tussen elke laag gesmolten roomboter, behalve op de bovenste (dus de 8ste laag), daar smeer je geen roomboter op.
  6. Daarna laat je deze opelkaar gestapelde laagjes onder een schone theedoek 10 min. rusten.
  7. Deze opelkaar gestapelde laagjes deeg, rol je nogmaals uit tot een grootte van circa 50/60 cm.
  8. Je snijdt deze in 12 stukken (alsof je pizza snijdt).
  9. Voor de vulling: hak je de peterselie fijn en doet dit bij de verbrokkelde feta, daarna split je het ei. Het eiwit gebruik je voor de vulling en het eigeel bewaar je om bovenop de broodjes te smeren. De vulling roer je door elkaar met het eiwit.
  10. Op elke driehoek leg je de vulling op het breedste gedeelte.
  11. Je vouwt de buitenste randjes naar binnen toe en rolt deze op (in de vorm van een croussant). Dit pas je toe op alle driehoekjes.
  12. Daarna leg je de broodjes op de ovenplaat en laat je ze circa 40-60 min. rijzen.
  13. Je verwarmt de oven voor op 180 graden en smeert het eigeel op de broodjes met een keukenkwarst.
  14. Je schuift de broodjes in de oven en circa 20-25 min. later, als ze goudbruin zijn, haal je ze eruit en laat ze onder een schone theedoek afkoelen.
Eetsmakelijk!

Door de laagjes deeg op elkaar te doen, zal je dit ook bij de structuur van de pogca terug zien.

No comments:

Post a Comment