Yesil Mercimekli Yogurtcorbasi
Benodigdheden:
- Groene linzen; 1 glas
- Rijst; 1 glas
- Yogurt; 2 glazen
- Ei; 1 st.
- Bloem; 1 el
- Zout, gedroogde munt
- Roomboter/olijfolie
- Kook de rijst en linzen ieder apart in water. Voeg de twee met hun eigen water bij elkaar in een grote pan.
- Doe in een grote schaal de yogurt, ei, bloem en zout bij elkaar en klop ze met de garde glad. Voeg al kloppend een deel van het warme water van de rijst en linzen. Schenk dit geheel weer terug in de pan en laat het al roerend koken. (blijf roeren, om het schiften te voorkomen) Voeg extra heet water erbij indien de soep te dik is.
- Smelt de roomboter in een aparte pan en voeg daaraan de gedroogde munt toe. Roer het even (niet te lang, anders brand de munt aan, circa 10-15 seconde) en giet dit in de soep.
- Laat de soep nog op lage vuur circa 10-15 min doorkoken.
Salcali bulgur koftesi
Benodigdheden:
voor de kofte
- Fijne Bulgur (koftelik bulgur); 2 glazen
- Tomatenpuree en Paprikapuree; 1 el
- Heet water; 1,5 glas
- Eiwit; 1 st.
- Bloem; halve glas
- Rode peper; 1 tl
- Komijn; 1 tl
- Zout
voor de saus
- Paprikapuree; 1 el
- Tomaat; 1 st.
- Olijfolie; 8 el
- Knoflook; 5 teentjes
- Peterselie; gehakt
- Snufje zout
Bereidingswijze:
- Doe de bulgur, tomaten en paprikapuree, kruiden en zout in een grote mengkom en voeg daar het hete water aan toe. Laat dit staan totdat de bulgur zacht is geworden en roer het door. Voeg daarna de eiwit en bloem toe en kneed het geheel.
- Maak kleine balletjes van het deeg en druk met je wijsvinger voorzichtig in het midden.
- Laat in een pan 4,5 glazen water koken. Voeg wat zout toe en de koftes. Laat dit opnieuw koken en na het koken nog 5 min. na laten koken.
- Maak in de tussentijd de saus door de knoflook fijn te hakken en de tomaat te raspen. Schenk de olijfolie in een pan en doe de knoflook daarbij, laat het even fruiten en voeg daarna de geraspte tomaat toe. Laat dit circa 2 min inkoken en voeg dan de overige ingredienten toe, behalve de peterselie.
- Zeef de kofte en schenk de saus over de kofte. Strooi daarover de gehakte peterselie.
Muhallebeli Güllaç
Benodigdheden:
- Güllaç bladeren (te verkrijgen bij de Turkse toko)
- Melk; 750 ml
- Suiker; 3/4 glas
- Vanille; 1 zakje
- Hazelnoten/walnoten; 2 glazen
voor de muhallebi (soort van pudding)
- Melk; 4 glazen
- Bloem; 1 glas
- Suiker; 1 glas
- Vanille; 1 zakje
- Roomboter; 75 gr.
Voor de versiering:
- Rode bessen
- Frambozen
- Honing
Bereidingswijze:
- Doe alle ingredienten m.u.v. de roomboter in een pan en klop het al kokend tot een glad beslag. Voeg bij het koken de roomboter toe en laat het beslag circa 5 min doorkoken.
- Laat het beslag een beetje afkoelen. Roer af en toe.
- Voeg de hazelnoten/walnoten aan het beslag toe.
- Kook de melk met suiker en vanille in een pan en schenk het in een brede schaal.
- Breek de güllaç bladeren in vieren en doop ze in de melk tot ze zacht zijn en leg deze in een schaal/kopje. Laat een gedeelte van de bladeren rondom de schaal/kopje hangen. Schep de muhallebi in het schaal/kopje en vouw de bladeren naar het midden toe.
- Keer het schaaltje/kopje ondersteboven op een bord. Druppel er honing op en versier het met bessen en frambozen (naar eigen wens kan ook gekozen worden voor nootjes of andere vruchten zoals granaatappel).
Afiyet Olsun!

No comments:
Post a Comment