Sunday, May 9, 2010

Köfte Schotel

Köfte is de Turkse versie van de gehaktbal. Heerlijk in de zomer op de barbeque of op de grill, maar het kan ook in de oven!

Benodigdheden

Voor de Köfte:
  • Rundergehakt
  • Ui; 2 st.
  • Knoflook; 2 teentjes
  • Ei; 1 st.
  • Paneermeel; 4 el.
  • Kipkruiden
  • Zout
  • Rode peper
  • Zwarte peper, grof gemalen
  • Munt
  • Olijfolie
Overige:
  • Aardappels; 7 st.
  • Charleston; 5 st. (mag ook paprika)
  • Tomaten; 2 st.
  • Knoflook; 5 teentjes
  • Zwarte peper
  • Bouillon; halve glas
  • Zwarte peper; grof gemalen
  • Olijfolie
  • Diepe ovenschaal met deksel
Bereidingswijze:
  1. Snipper de uien voor de köfte en fruit ze in een beetje olijfolie.
  2. Doe het gehakt in een grote kom en doe de gefruitte uien erbij. Hak de knoflook fijn en voeg de knoflook met de overige ingredienten bij het gehakt. Kneed het gehakt heel goed, zo'n 5 min.
  3. Maak van het gehakt ovale balletjes. (ter grootte van een ei)
  4. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in repen. 
  5. Was ook de charlestons grondig, halveer ze in de lengte en haal de zaadjes weg, waarna je ze in 3 stukken snijd. Doe de aardappels en de charleston in de ovenschaal. Maal hierop de zwarte peper.
  6. Plet de knoflook en hak ze in grove stukken. Doe deze ook in de ovenschaal.
  7. Was de tomaten, halveer ze en snijd ze in niet al te dunne schijfjes.  Leg de tomatenschijfjes op de aardappels en charlestons. Giet hieroverheen de bouillon.
  8. Leg de köfte op een rijtje op de groentes. Giet er dunnetjes olijfolie op en doe de deksel erop. Het kan ook worden afgedekt met aluminiumfolie.
  9. Verwarm de oven op 200 graden en plaats de ovenschaal in het midden. Laat het bakken totdat de aardappels en de köfte gaar zijn. Waarna je de deksel eraf haalt en circa 10 min. door laat bakken.
Afiyet olsun!



No comments:

Post a Comment